Saturday, July 13, 2013

Вървете си, дами и господа политици!

Дами и господа политици, ние живеем в 21 век. А вие - в 19!
Моля, останете си там. Оставете ни бъдещето, а ние ще ви оставим миналото!
Днешната реалност е една нова и чужда за вас реалност. Вие търсите под вола теле. Плащате пари, за да проучите и вкарате в схеми "ръководителите" на протеста. Няма "ръководители" на протеста, дами и господа политици!
Всички протестиращи сме на площадите, защото сме преминали някаква граница. Различна за всеки от нас. Граница, след която сме решили, че ще покажем и изкрещим на другите -
"Искаме промяна!"
Традиционната статистика и социология не притежават методите да разбират тези процеси. Да разберат нас, явлението протест. Ние сме нясвякъде, в целия свят. Ние сме много, ние сме креативни. Ние идваме да ви заменим!
Използваме умело инструментите за мигновена организация, които за вас са чужди. Не, че инструментите са ви недостъпни, просто вие живеете в 19 век, и не умеете да ги ползвате! Ние можем светкавично и за минути да се организираме и предприемем действие, докато на вашите най-организирани командно-йерархични структури ще са нужни дни.
Ние имаме краткосрочно планиране, защото имаме инструментите да го правим светкавично и ефективно. Ала ние имаме и чувствителността да реагираме на нюансите, и да се променим - отново мигновено - и организирано.
Сред нас има хора, които са родени лидери, ала повечето сме хора, които просто имаме добри идеи. Не искаме непременно да сме лидери или политици. Единственият дългосрочен план, по който се водим е да живеем все по-добре, всички ние. Около всяка идея се организираме бързо - съмишленици-експерти в областта й, тя веднага е подложена на анализ, и сама си намира път. За минути отсяваме плявата от ценното. И действаме!
Математиката описва този тип отношения, с които ние, хората по улиците днес, сме израсли. Ако искате, можете да ни разберете. Ала вие, политиците от 19 век, изгонихте математиците от държавата ни. Системната биология описва част от това, което сме ние - един самоорганизиращ се организъм. Ала вие дори не сте чували за тази наука! Еволюционна биология? Там можете да намерите част от отговрите за това накъде отиваме. Едва ли ще ги разберете! Физика? Информационни технологии? Маркетинг? Да, отговорите са тук, за този, който има капацитета да ги търси, и разбере.
Ала вие все още живеете с мисълта, че неграмотните се управляват по-лесно!
Стойте си в 19 век, дами и господа политици, докато ние и светът сме се запътили към 22 век! Вие нямате контрол върху нашите мозъци. Вие не стоите на кранчето с информация. Вие не знаете какви ресурси ползваме, за да сме това, което сме. Казвам кранче за информация, понеже това е единствената аналогия, която може да раберете там в 19 век. Ала тя е неточна. 

Вие сте отживелица! Не вярвам във възможностите ви за адаптация! Вашето време изтече! 
Зная, че ще се лишите от благата си, благата, които незаконно сте придобили. Ние познаваме изкушението да имаш достъп до реката от пари, и да отклониш едно малко (или не толкова малко) ручейче от нея! То е човешко.
Ние ще да променим институциите, които вашите политически предци са създали за да имат по-ефективни за времето си видимост, управление, и контрол. Ала ние сме в 21 век. Можем да свършим всичко, за което вие си мислите, че сте единствено способни. Само че по-бързо, по-ефективно, по-евтино, по-прозначно, по-устойчиво.
Господа и дами политици, страхувайте се!
Вие нямате идея какво можем, нито как го правим. И не, не говорим за насилие. Това са вашите методи.
 Ние ви оказваме натиск.
Помагаме ви да си тръгнете!
Господа политици, дайте път на 21 век! Защото 22 чука на вратата.
Ние сами отлеждаме нашите си политици! Ние така или иначе си прокарваме пътя.
Днес!
Вие може единствено да решите да пречите по-малко.
Днес!

No comments: